2024-2025 Eko-Okullar Programı kapsamında 1. dönem yaptığımız çalışmalar...
Dünyamızı paylaştığımız hayvan dostlarımızı da unutmadık. Doğanın doğal döngüsünde ki yerlerini ve önemlerine bir kere daha çağrışım yapmak için 4 Ekim Hayvanları Koruma gününde sokaklarda yaşayan can dostlarımıza mama dağıttık.
Eko-Tim tarafından okuldaki Geri dönüşüm kutularınun kontrolleri yapılarak uygun olmayan atıklar ayrıştırıldı.
Atık yağ toplama kampanyamız için okula getirilen atık yağlar 29 Kasım 2024 tarihinde Eko-Tim öğrencilerimiz tarafından Torbalı Belediyesi Atık toplama birimine teslim edildi.
Velilerimizde farkındalık oluşturmak için bireysel bazda karbon ayak izi ölçümü yapmalarını rica ettik. yesilbiradim.com internet sitesinin bağlantısı veli gruplarında paylaşılarak herkesin kendi karbon ayak izini ölçmesini istedik. Bu etkinliğimize 113 velimiz katıldı ve bazı velilerimiz farkındalıklarını dile getirerek daha dikkatli olacaklarını ifade ettiler.
Öğrencilerimiz Karbon Ayak İzi ile ilgili sınıflarda sunum yaparak öğrencilerimizi bilgilendirdiler.
5. sınıf öğrencilerimizden Y. A., E. E., Z. Y. U. İzmir’deki bitki ve endemik bitki türlerini araştırarak sunum hazırladılar. 18-22 kasım 2024 tarihleri arasında sınıflarda sunum yaparak öğrencilerimizi konu hakkında bilgilendirdiler ve öğrencilerimizin sorularını cevapladılar. Sunumda kullanılan bilgiler eko okul panosunda sergilendi.
Okulumuzun 1 yıllık enerji tüketiminin takibini yaparak grafik oluşturup Eko-Okul panolarımızda sergileyerek farkındalık oluşturmaya çalıştık.
Fen bilgisi öğretmenlerimiz, Metin Tufaner, Rojin Dağcı ve Barış Baba dersine girdikleri sınıflarda küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunu işlediler. Eko-okul panosunu düzenlediler ve farkındalığı arttırmak için teneffüslerde de okul televizyonunda çeşitli görseller göstererek konunun önemine dikkat çekmeye çalıştılar.
Eko-Tim öğrencilerimiz gizli su tüketimi konusunda araştırma yaparak sunum hazırladılar ve sınıflarımızda sunum yaptılar ve konu ile ilgili video izlettiler. Öğrencilerin sorularını yanıtladılar. Gizli su tüketimini azaltmak için yapılabilecekleri anlattılar.
6. sınıf öğrencilerimiz C. Ö., D. D., E. K. İklim değişikli kavramını araştırarak, sebepleri, bireysel ve toplumsal bazda yapılabilecekler hakkında 9-10 Aralık 2024 tarihinde sınıflarda sunum yaptılar, konuyla ilgili video ve animasyon izletildi. Konuyla ilgili arkadaşlarının sorularını cevaplayarak onları bilgilendirdiler.
EKO-OKULLAR programı kapsamında Mevsimine göre beslenmenin insan sağlığı ve doğa açısından önemini anlatmak için bir etkinlik düzenledik. 6. sınıf öğrencilerimiz konu ile ilgili araştırma yaparak infografikler ve dört mevsime ait meyve ve sebzelerin olduğu afişler hazırladılar. 25 Aralık 2024 Çarşamba günü kış mevsiminin meyve ve sebzelerini öğrencilerimize tanıtmak amacıyla bir sergi düzenledik. "Mevsiminde Ye, Sağlıklı Yaşa, Doğayı Koru" sloganıyla öğrencilerimizde farkındalık oluşturmaya çalıştık. Daha sonra sergide kullandığımız görselleri eko-okul panosunda sergilemeye devam ettik. İnfografikler dijital olarak veli gruplarında paylaşıldı.
Robotik Kodlama ile 5. Sınıf öğrencilerimize öncelikle eko-okul programı ve kapsadığı konular hakkında bilgi verildi. Daha sonra istedikleri bir konuyu seçip oyun veya animasyon tasarlamaları istendi. Kağıt üstünde tasarladıkları oyunları scratch 3.0 ile kodlayarak oyun ve animasyonlarını yaptılar.
Su tasarrufu ile ilgili ipuçları okul panosunda sergilendi ve broşür hazırlanarak veli iletişim gruplarından paylaşıldı.
Okul çalışanlarına su tasarrufu ile ilgili eğitim verildi.
7. sınıf öğrencilerimizden A. K. T. ve B. Y. Yerel Tüketimin doğa ve insan sağlığı açısından önemini araştırarak sunum hazırladılar ve sınıflarımızda sunum yaparak öğrencilerimizi bilgilendirdiler.